Το Σώμα και η Περιτονία



Από τη στιγμή της σύλληψης ως το θάνατό μας, μας συντροφεύουν η βαρύτητα που είναι η σημαντικότερη φυσική επιρροή στη ζωή μας, παρόλο που είναι δύσκολο να την αντιληφθούμε γιατί δεν γνωρίζουμε πώς είναι η ζωή χωρίς αυτή. Το σώμα μας παλεύει συνεχώς ενάντιά της προσπαθώντας να διατηρήσει την καθετότητά του. Όλες οι δομές λοιπόν του οργανισμού μας προσπαθούν να διατηρήσουν την καθετότητα που επιτρέπει την ομαλή λειτουργία όλων των οργάνων του.
Πολλές φορές στο σώμα επιτελούνται αντισταθμιστικές λειτουργίες, ώστε ένα τμήμα να βοηθά ή να αντικαθιστά την εργασία ενός άλλου, το οποίο είναι προσωρινά ή μόνιμα ανίκανο να την εκτελέσει. Η ζωτική για το σώμα αντισταθμιστική ικανότητα δημιουργεί και την ανισορροπία, η οποία αν διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ξεκινά τη διαδικασία πόνου. Όσο περισσότερο χρόνο διατηρείται η κατάσταση αυτή, γίνεται αφορμή να  ξεκινήσει  η διαδικασία παγίωσης των νέων αυτών παθολογικών πια, πρότυπων κίνησης.
Οι αλλαγές του τρόπου που κινούμαστε  περιορίζουν σταδιακά την ελαστικότητα και τη μηχανική αποτελεσματικότητα του μυοπεριτονιακού συστήματος, επηρεάζοντας τη λειτουργία των παρακείμενων αρθρώσεων,  ουσιαστικά αλλάζουν τον τρόπο που εκτελούμε τις βασικές κινήσεις της καθημερινής ζωής, όπως το να καθόμαστε, να σηκωνόμαστε, να περπατάμε.

Ο συνδετικός ιστός επηρεάζεται άμεσα από όλα αυτά. Η έλλειψη της κατάλληλης κίνησης μεταβάλλει την ελαστικότητα του συνδετικού ιστού, ο οποίος έχει την τάση να συρρικνώνεται. Αποτέλεσμα της μείωσης της λειτουργικότητας του συνδετικού ιστού, δηλαδή της Περιτονίας, είναι η εμφάνιση του πόνου. Όταν έχουμε δυσλειτουργία της μυοπεριτονίας δημιουργείται μία υπερφόρτωση σε άλλα τμήματα του περιτονιακού συστήματος και ειδικά στη σπονδυλική στήλη. Η μυοπεριτονιακή ανισορροπία δημιουργείται πριν από την αρχή της ασθένειας.
Η πύκνωση του συνδετικού ιστού, που ουσιαστικά είναι μία άμυνα του ιστού απέναντι στις νέες συνθήκες παθολογικής κίνησης, μπορεί να μειώσει τον όγκο των διαστημάτων [κενών] προκαλώντας κατά συνέπεια μία μείωση της κυκλοφορίας των υγρών και όλης της μεταβολικής δραστηριότητας που συνδέεται με αυτά.
Η πύκνωση του περιτονιακού ιστού ελαττώνει την ελαστικότητά του και αλλάζει τη μηχανική του λειτουργία. Με άλλα λόγια παραμορφώνει το σώμα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου